У Хмельницькій обласній дитячій лікарні функціонує 7 відділень. У кожному з них на стаціонарному лікуванні перебувають пацієнти з різними хворобами. Відповідно до діагнозу медсестра з дієтології складає раціон дітей. При цьому керується наказом МОЗ України та виділеним кошторисом на харчування. Директор обласної дитячої лікарні Лілія Брухнова розповіла, що минулого року на харчування пацієнтів було виділено понад 1,2 мільйона гривень. А на одну дитину в день розраховано 36,24 гривні. До цієї суми входить сніданок, обід і вечеря. Працівники закладу готують страви із врахуванням всіх необхідних елементів, які мають отримувати пацієнти від 1 до 18 років. Всі вони чітко зазначені в наказі МОЗ України. Та чи збалансоване й корисне таке харчування - питання інше. Відповідь на нього дасть нутриціолог, яка завітала до закладу та спробувала їжу. Стандарти, які враховують при створенні меню, є застарілими. Востаннє корективи до раціону маленьких пацієнтів вносили у 2013 році. Тож в обласній дитячій лікарні вирішили внести зміни до харчування. Для цього запросили нутриціолога та Instaблогерку Світлану Левицьку. Жінка відома тим, що позбулася 64 кілограмів. Щоб оцінити харчування пацієнтів, фахівця запросили до хірургічного відділення. Там дітей годують за так званим “загальним столом”. Меню дня виглядає так: Сніданок пшоняна каша підлива, ковбаса хліб, печиво, чай Обід розсольник картопля з м'ясом хліб, компот Вечеря молочна каша хліб з маслом, чай хліб, молоко. Немає наукового доведення, що потрібно їсти суп Світлана Левицьку запросили скуштувати обід. Фахівець сказала, що за одним прийомом їжі важко оцінити весь раціон. Однак те, що їй сподобалося і навпаки - вона озвучила. Перше, що вона скуштувала, був розсольник. Стосовно супів нутриціолог завела окрему розмову. За її словами, немає жодного наукового підтвердження тому, що вони є корисними. Мовляв, від супу ефект такий же, як від варених овочів, які запили водою. Тож стереотипи стосовно необхідності вживання перших страв, за її словами, не більш як віяння минулого. Друга страва - картопля з м'ясом, до якої входила підлива з морквою. Жінка відразу зауважила: “Мало овочів”. Виникли питання у Світлани Левицької щодо м'яса. Медсестра з дієтології відповіла, що це свинина. І додала: її включають до щоденного раціону. Це, за словами нутриціолога, є неправильним. Свинина - це червоне м'ясо. ВООЗ навіть дорослим рекомендує вживати його не більше як двічі на тиждень. Щоб діти отримували білок, краще включити в раціон птицю чи рибу. До речі, науковці проводили дослідження стилів харчування різних країн світу. І дійшли до висновку, що середземноморська дієта, де багато риби й морепродуктів, є найкращою, - розповідає нутриціолог. До цього обіду фахівець порадила включити легкий салат. А також обмежити дітей в цукрі, який додають до чаю чи компоту. Загалом, Світлані Левицькій все прийшлося до смаку. Багато цукру, мало риби Журналіст vsim.ua запропонувала жінці ознайомитися із тим самим наказом, за яким готують страви пацієнтам. В результаті, Світлану Левицьку не задовольнила кількість цукру та житньо-пшеничних виробів у щоденному раціону, а також відсутність конкретизації стосовно м'яса. Наприклад, 300 грамів овочів для дітей від 3 до 6 років - це добре. Але є питання щодо їхнього приготування. Якщо вони оброблені чи переварені - то позитивного ефекту не буде. Що стосується м'яса - відсутня розбивка на категорії. Також дуже мало риби в раціоні. Хоча ми живемо в такому регіоні, де є нестача йоду та омеги 3. Цукор для дітей від 3 років - 50 грамів на день. Я не знаю, кому стільки потрібно його в такому віці. Своїй молодшій дитині я не давала цукор змалечку. І вона нормально виросла, замінюючи його яблучком чи бананом. Для неї ці продукти є вдосталь солодкими, - пояснює нутриціолог. Фахівець зазначила, що харчування - це культура виховання, яка має бути закладена в кожного змалечку. Саме тоді, каже вона, не буде виникати питань стосовно “не потрібних” для дітей продуктів. В обласній дитячій лікарні до порад нутриціолога дослухалися. У межах виділеного на харчування кошторису, вони введуть зміни в раціон пацієнтів. Сподіваючись, що своїм прикладом зможуть змінити погляд на харчування в багатьох сім'ях.